PLANIRANJE LJUDSKIH RESURSA NA PRIMJERU METALOPRERAĐIVAČKOG PREDUZEĆA - M. Miljanovic; O. Spaic; M. Sokovic (Journal of Engineering & Processing Management, 2010)
Strategijsko upravljanje ljudskim resursima postaje presudno za pronalaženje originalnih rješenja u proizvodnom sektoru. U ovome radu rasprava je usmjerena na planiranje ljudskih resursa u jednom metaloprerađivačkom preduzeću radi udovoljavanja sve većim tržišnim zahtjevima i poboljšanja konkuretskog položaja. Uključivanjem svih procesa planiranja i razvoja ljudskih resursa u dugoročnu razvojnu politiku, moguće je povećati inovativnost i ostvariti visoke razvojne ciljeve preduzeća. Primjenom Normativne metode, u posmatranom preduzeću je planiran ukupan broj ljudskih resursa, a primjenom metode kadrovske strukture, planirana je i struktura ljudskih resursa s obzirom na kvalifikacionu strukturu i stepen stručnosti. Planiranje ljudskih resursa, primjenom navedenih metoda, ukazuje da u preduzeću, za naredni period, postoji višak od 169 zaposlenih ili 28,7% u odnosu na trenutno stanje. Rješenje višaka zaposlenih treba tražiti u uvođenju odgovarajuće strategije, za čiji je izbor neophodno postaviti kriterij najmanje cijene i najveće dobiti za preduzeće i zaposlene.
Keywords: planiranje; ljudski resursi; strategijsko upravljanje